Tema sida: Miljö – Treanos elektrifiering av bilflottan

Elektrifiering av bilflotta

Resan mot en fossilfri fordonsflotta senast 2030 är påbörjad. Byggbranschen som helhet står för 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, vilket gör hållbarhet till en viktig fråga. En del av Treanos hållbarhetsarbete och att nå vår klimatneutralitet till 2030 är att elektrifiera bilflottan. Vi går mot en elektrifiering av bilflottan genom ändrade riktlinjer för förmånsbilar som styr mot elbilar, samt att byta ut dieseldrivna servicebilar mot elbilar. Idag har vi 60% elektrifierade servicebilar och 93% hybrid/el tjänstebilar.

Vi började fundera på elektrifieringen redan 2019, men det fanns inga elbilar i den storleken som vi efterfrågade hos någon av de större märkena (Volkswagen, Renault, Nissan, Ford osv).

Mercedes var först ut med de större modellerna i form av eVito och tanken var att detta skulle gått live under 2020, men förseningar och leveransproblem gjorde att vi kom på plats först lite senare under 2021.

Test av eldrivna transportbilar

Tillsammans med Mercedes-Benz Malmö utförde vi ett test med två eldrivna transportbilar.

2021 började vi tillsammans med Mercedes-Benz Malmö se över möjligheterna för en elektrifiering av bilflottan. För att se om det var möjligt att gå över till elbilar bestämde vi oss för att genomföra ett test med två transportbilar.

På Treano har vi fortsatt att byta ut bilar i en fortsatt strävan mot en fossilfri bilflotta. I regel används bilarna i 6-7 år och när de ersätts blir det av elbilar. Det är många olika parametrar där elbilen är ett förmånligare alternativ: service, drivmedel priser, arbetsmiljö och miljökrav.

Läs artiklarna om Eldrivna servicebilar på prov:

Här kan du läsa mer om eVito som vi testade: https://mercedes-benz-malmo.se/transport/evito-skapbil/

Beställning av 46 eldrivna transportbilar

Under 2023 gjorde Treano ytterligare en stor satsning på elbilar. Vi har genom Mercedes-Benz Malmö beställt ytterligare 46 eldrivna transportbilar. Modellen på bilarna är Mercedes eCitan.

Efter leveransen av dessa transportbilar består vår elflotta till mer än 50% av elbilar, vilket vi är mycket stolta över.

Triss i hållbarhet skapar affärer för alla parter

För Mercedes-Benz Malmö, Treano Bygg och Clemondo AB bidrar den gröna omställningen både till ett bättre klimat och ökad lönsamhet. Affärerna bolagen emellan hade inte funnits om det inte hade varit för att alla tre tar ett hållbart ansvar.

I skrivande stund, april 2024, har Treano 60% elektrifierade servicebilar och 93% hybrid/el tjänstebilar.

Läs artikeln, ”Triss i hållbarhet skapar affärer för alla parter”, om samarbetet mellan de tre bolagen för ett bättre klimat och ökad lönsamhet.

Triss i hållbarhet skapar affärer för alla parter
Triss i hållbarhet skapar affärer för alla parter

Elbil för tjänstemän

Till vår produktionsledande personal erbjuder vi Volkswagen ID.3 Life som förmånsbil.

Först ut att välja den eldrivna bilen har vi Amanda Gustafsson som gått från trainee till produktionsledare. Amanda jobbar på vår avdelning Byggservice Trelleborg, där hon utgår från vårt Trelleborgskontor.

Laddstolpar på våra kontor

Under vintern 2022/2023 har vi färdigställt installationen av laddstolpar på våra samtliga kontor! Trelleborgs kontoret fick sina stolpar redan när det byggdes 2021.

Framtiden är elektrisk!