Treano – totalentreprenör för Sofiero Slott

Treano Bygg – totalentreprenör för om- och tillbyggnad av Sofiero Slott

Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsikten över Öresund.

På uppdrag av Helsingborgs stad, Fastighetsförvaltningen kommer Treanos Helsingborgsavdelning att utföra en om- och tillbyggnad av anrika Sofiero Slott. Entreprenadformen är totalentreprenad med partnering. Etableringen är påbörjad med byggstaket och byggbodar och i mitten av juni drar det igång ordentligt.

Slottet är idag inte vinterbonat, vilket det nu ska bli med bland annat nyrenoverade tilläggsisolerade fönster. En oinredd vind ska också isoleras men även delvis inredas till konferenslokaler med tillgänglighet av hiss, och den befintliga inglasade terrassen ska byggas ut. Dessutom ska ventilation och temperatursreglering installeras i hela slottet.

Man kommer även att göra en tillbyggnad för nytt kök tillhörande slottsrestaurangen samt för nytt fläktrum.

Renoveringen kommer att utföras aktsamt för att bevara det gamla, här arbetar man tätt ihop med bl.a antikvarien och arkitekten.

Kontraktet på ombyggnationen av Sofiero slott är signerat mellan Fredrik Hagebris, Treano Bygg och Christer Jakobsson Helsingborgs Stad, Fastighetsförvaltningen projektledare

Fredrik Hagebris – Treano Bygg och Christer Jakobsson – Helsingborgs Stad, skakar hand efter avtalsskrivningen för Sofiero Slott.

Den som kommer att vara ansvarig och hålla i denna om– och tillbyggnad är projektchefen Mats Falk från Treano, som verkligen fram emot att sätta igång med detta speciella projekt.

Kontaktuppgifter till Treanos Helsingborgsavdelning hittar ni här: Kontakt Treano

Mats, projektchef Treano. Ansvarig för ombyggnaden av Sofiero Slott. Här ser man Mats med Sofiero i bakgrunden

Mats Falk, projektchef Treano Bygg.
Ansvarig för ombyggnaden av Sofiero Slott.

Digital kopia

Swescan har tagit fram en digital kopia av slottet både som punktmoln och BIM-modell. Detta gör det möjligt för alla inblandade i projektet att jobba med samma beslutsunderlagunderlag.

Se gärna Swescans proffsiga film om projektet: Sofiero – från punktmoln till BIM-modell

Information och historia om Sofiero Slott

Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsikten över Öresund.

Sofiero är ett slott med en 15 hektar stor parkträdgård, omkring fem kilometer norr om centrala Helsingborg. Trädgården anses vara en av Europas vackraste!

Sofieros historia börjar år 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark. De köper hemmanet Skabelycke ett stycke norr om Helsingborg för att där bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.

Sommaren år 1866 kunde paret flytta in i sina drömmars sommarslott som då hade ett annorlunda utseende än idag. Slottet hade bland annat bara en våning. När Oscar blev kung, Oscar II, tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.

Ni kan läsa mer om Sofiero här https://sofiero.se/

Här ligger Sofiero